3/2017
Přišel, viděl, Litovel! A pak už jen nuda nuda, šeď šeď.
Publikováno v St. 15. března 2017 v rubrice NOVINKY

logo_ppeTak, tak, moji milí. Při třetím základním kole letošního ročníku o nejlepší český ležák mnoho důvodů k radosti degustátoři neměli, ba naopak. Předložené vzorky  byly fádní, chuti mdlé, někdy až skoro odporné.

A tak není divu, že v některých případech bylo ohroženo dodržování kodexu degustátora, zkrátka se páni porotci místo předepsané poker face a hrobového mlčení  občas nezdrželi různých úšklebků, bolestného usykávání, ba i polohlasem pronášených hanlivých poznámek. V hodnotících listech se to hemžilo šestkami, sedmičkami i osmičkami – tedy dle světově uznávané Bejčkovy stupnice “ špatné“, “ velmi špatné“ a „mimořádně špatné“!

A jak se pak ukázalo po sečtení bodů a odtajnění vzorků, nejvíce v tomto “ vynikal“ ležák Březňák z Vyškovského pivovaru – zisk děsivých  56 bodů (tj. průměrná známka 7 – velmi špatné!) ho řadí mezi nejhůře hodnocená piva v historii degustací PPE. Také předposlední Král Šumavy z produkce strakonického Dudáka vykazoval zjevné senzorické vady a nebyl ušetřen mnohých výtek. Přesto však byl o deset bodů lepší, získal 46 b.

Dalším zklamáním pak bylo až deváté místo Krušovic, někdejšího vítěze (r. 2012). Zde degustátoři vytýkali zejména nepříjemně nakyslou chuť. I tak se tento  vzorek se ziskem 38 b. (tedy odstup od posledního 18bodů!), řadil spíše k průměrným, na víc to ale nestačilo. Jen o bod méně 37 získal další někdejší vítěz Rohozec, v šedi průměru skončily dále Starobrno, Žatec a havlíčkobrodský Rebel.

Příliš tentokrát nenadchla ani piva postupující do semifinále z děleného 3.-4. místa: Staropramen a náchodský Primátor. Zde se spíše uplatňuje přísloví o jednookém králi. Jen o málo lépe si vedl nakonec druhý Braník.

A tak vlastně jediným vzorkem, který snesl trochu přísnější měřítko, byl ležák z Litovle, kde degustátoři ocenili jemnou nevtíravou vůni, vyšší plnost v kombinaci se střední hořkostí a vzorek ohodnotili 29 body, tj. v rozmezí „dobrý“ až „velmi dobrý“.

V závěrečném hodnocení pak PPE konstatovala, že je smutné, když pivo postupuje ne proto, že je dobré, ale vlastně pouze proto, že není špatné.. Ale to je úděl základních kol.

Čtvrté základní kolo proběhne opět v První  Pivní Tramwayi na Spořilově v úterý 21. 3. od 19:00 h a jako vždy je akce veřejně přístupná.

3. základní kolo 2017 výsledky

  1. Litovel Premium Pivovar Litovel a.s.          29 b.
  2. Braník Ležák Pivovary Staropramen  32 b.
  3. – 4. Primátor Premium Primátor Náchod             34 b.
  4. – 4. Staropramen Pivovary Staropramen  34 b.
  5. – 7. Rebel Premium Pivovar Havl. Brod          36 b.
  6. – 7. Žatec Export Žatecký pivovar               36 b.
  7. – 7. Starobrno Medium Pivovar Starobrno           36 b.
  8. Rohozec Dvanáctka Pivovar Rohozec              37 b.
  9. Krušovice 12 Pivovar Krušovice           38 b.
  10. Král Šumavy Dudák Strakonice            46 b.
  11. Vyškov Březňák 12 Pivovar Vyškov                56 b.

Petr Hrkal, PPE

Napsat komentář