,
Gambrinus: Česko – Slovenský král roku 2017
Publikováno v Út. 12. června 2018 v rubrice ČESKÝ LEŽÁK

Dne 6. 6. 2018 podnikla PPE zdařilou výpravu do Plzně, cílem bylo předání diplomu pivovaru Gambrinus za vítězství v Česko – Slovenském finále za rok 2017. Složení delegace bylo následující prezident PPE Ladislav Jakl, víceprezident PPE Jan Šuráň, pivní filosof a zahraniční člen PPE Max Bahnson, člen PPE Petr Buriánek a vrchní trotl PPE Jiří Bejček Stehlíček.

Proč trotl? Protože po dokonalé buzeraci všech zúčastněných na výrobě diplomů nechal tyto diplomy v autobusu, při cestě na vlak. Jenom díky mobilům, internetu, perfektnímu výkonu Mikáda a vrchního rámovače Václava Berky se podařilo situaci zachránit a diplom nakonec úspěšně předat. Pobaveni situací pokropeného kropiče jsme v Plzni nejprve zarazili „na jedno“ v Klubu malých pivovarů, neb by bylo neslušné přijít do pivovaru nepřipraven. Takže pouze s půlhodinovým zpožděním jsme přibyli do Prazdroje, vyzvedli Václava Berku, Pavla Zítka, Standu Hamaru a tiskovou mluvčí Jitku Němečkovou a všichni jsme se přesunuli do Gambrinusu, kde v reprezentačních prostorách bývalé varny proběhl slavnostní akt předání diplomu. Tento důstojný akt, podpořen vynikajícím Gambrinusem a naší žízní, byl bohatě dokumentován místním kameramanem.

Nicméně bylo potřeba se pokročit dále, od oficialit do sklepa. Proto jsme se přesunuli pod zem a zasvětili zcela novou pivovarskou šalandu Gambrinusu, kde nám sládci pivovaru ve složení Václav Berka, Pavel Zítek, Jirka Fusek, Standa Hamara a předvedli zdařilou etudu na téma „kolik sládků je potřeba k zavěšení jednoho diplomu“. Historicky prvního diplomu na této zdi slávy. Láďa Jakl jim k tomu zabubnoval v rockovém studiu a vše podtrhly mazáky dokonalého nefiltrovaného Gambrinusu přímo z tanku. Posíleni, poděkovali jsme hostitelům, popřáli „Dej Bůh štěstí“ do další práce a vypravili se do místních minipivovarů.

Jako první byl na ráně pivovar Beer Faktory syna a otce Krýslových. Zpočátku se nám věnoval Petr Krýsl, popsal nabízená piva a pohovořil o problémech restaurace. Aby se se slovy „tady už si neškrtnu“ rozloučil, v okamžiku, kdy se k nám připojil Pepa Krýsl. Potom už následoval tradiční monolog staršího Krýsla. Pivo bylo vynikající a příjemně nás navnadilo na další cestu do craftbeerové komety a zlobiče celníků, pivovar Raven.

Zde nás čekal australský sládek Filip Miller a další spousta dobrého piva. Po prohlídce, ochutnávce a debatě o pivu, státu a daních jsme usoudili, že již „dost bolo“ a nabrali směr k nádraží.

Nakonec jsme ale den zakončili tam, kde jsme ho začali, šláftruňkem v Klubu malých pivovarů. Dostatečně saturováni jsme vyrazili na vlak do Prahy, vstříc dalším degustacím a dalším pivům.

Honza

Napsat komentář