,
Zubr: Do Přerova cesta kouzelná je!
Publikováno v Po. 20. Květen 2019 v rubrice ČESKÝ LEŽÁK

logo_ppeV loňském, už devátém ročníku soutěže o nejlepší český ležák, kterou První pivní extraliga považuje za svou stěžejní akci, potvrdil přerovský Zubr kvalitu svého prémiového titulu a zvítězil. Teprve nyní ale byli elementálové nakloněni a nastal čas se do Přerova vypravit a předat diplom!

Expedice do východních oblastí vlasti se zúčastnili: Milan Kabrna (zapisovatel, diplomář, fixař), Jan Šuráň (svačinář), Ladislav Jakl (biletářka), Jiří Bejček Stehlíček (pivopajdal), Petr Hadži Hrkal (kůlerník, ledař) a Petr Buriánek (pivonoš).

Sraz, který byl stanoven na 7:45 ráno u tabule na Hlaváku stihli všichni kromě upratovaček vozové soupravy Leo Express, které ještě několik málo minut před odjezdem uklízely vozy. Náš charakteristický piktogram, kterým jsme si podepsali svůj vůz, však přehlédly. Bezprostředně za stanicí Praha – Libeň vyklouzl panu Hadžimu zobáček tak šikovně, že jím ve snaze jej zachytit mrštil o zem. Pivo se uličkou vlakové soupravy z dvoudeckového kelímku rozlilo na všechny strany. To však byl smluvený signál pro stevardku, která ihned přiskočila a jala se pohromu likvidovat ubrousky! Konstatovali jsme, že se vlastně nic nestalo.

Do Přerova cesta kouzelná je a netrvá ani dvě a půl hodiny. Do Pivovaru Zubr je to pak již jen několik stovek metrů, které jsme sportovně zvládli pěšky. V degustační místnosti už na nás čekala milá paní sládková Nataša Rousková a pan ředitel Tomáš Pluháček. Oba dva jsme ve velmi sympatické atmosféře seznámili s posláním našeho sdružení, se způsobem, kterak degustace probíhají, a s faktem, že to jejich pivo Zubr Premium bylo vynikající celý rok, neboť z logiky věci prošlo jarním základním kolem, letním semifinálovým kolem a nakonec podzimním finálovým, ve kterém po zásluze zvítězilo a Zubr Premium se stal zlatým.

Zajímavostí je, že si Zubr ve stejném roce přivezl z Brna cenu pro absolutního vítěze soutěže Zlatý pohár PIVEX a z Norimberku zlatou medaili ze soutěže European Beer Star v kategorii Bohemian-Style Pilsner. Asi v Norimberku a Brně taky dobře kalijó!

Smutnou stránkou českého pivního rybníčku je fakt, že ani množství takovýchto světových prvenství, ba ani tuny zlatých medailí neotevřou oči nákupčím z českých obchodních řetězců a nepřimějí je, aby tato světová piva vzali do sortimentu. Ono je to přesně naopak. Zubr odešel z obchodního řetězce Albert, protože odmítl tlak na nižší cenu. V Praze Zubr Premium bohužel koupit nelze, a tak jej do soutěže nasazuje moravská klika v podobě Bedřicha Krumpocha, který je z přízně nákupčího pana Hadžiho, neboť jeho … prostě to vozí Béďa, který se k nám v závěru výletu přidal. Děkujeme!

Pivovar Zubr loni uvařil 255 000 hektolitrů piva, tedy stejně jako dva roky před tím. Přibližně 60 % piva je stočeno do sudů, zbytek pak do láhví a plechovek. Otevřeli jsme také téma PET obalů a byli jsme ujištěni, že touto cestou se Zubr nevydá. Pivovar prodává svá piva především na Moravě a ve východních Čechách. Co se exportu týče, hlavním vývozním teritoriem Pivovaru Zubr zůstává Slovensko, pivovar ale vyváží také například do Číny, Vietnamu, Dominikánské republiky či na Kapverdské ostrovy. Ne vždy je to jednoduché. S takovou dopravou je spojeno mnoho problémů. Víte, že kontejner musí být v lodi až pod hladinou moře?

Když nám paní sládková ukazovala pivovar na exkluzivní prohlídce, nemohli jsme si nevšimnout několika velkých investic. V loňském roce to bylo 25 milionů do systému filtrace, která přinese nejen úsporu energií, ale především další zvýšení kvality piva, a rok před tím to bylo 15 milionů do modernizace linky na stáčení piva do plechovek, což je stále populárnější obal. Vzpomněli jsme i na povodeň v roce 2002 a vše popisované pro nás bylo naprosto nepředstavitelné.

To už bylo ale načase se s našimi novými přáteli rozloučit a pozvat je na letošní ročník soutěže k nám do Prahy, do První Pivní Tramwaye. Do letošního semifinálového kola totiž Zubr postoupil z druhého místa v základním kole.

Další povinnou zastávkou v Přerově byla dvojice mikropivovarů. Ani jeden z nich nás ale hlouběji nezasáhl a vlastně ani neměl čím oslovit. Minipivovar Jižan nabízel pivo z nakuřovaného sladu. Podle paní obsluhy je to prý jen trošku, že měli starost, aby to lidé pili. Za zmínku stojí přítomnost velké zahrádky, na které se může v létě dít hodně věcí. Do minipivovaru Parník za námi dorazil výše jmenovaný Bedřich a také jeho meruňkové knedlíky v tekuté podobě. Z parníku si odnášíme mdlý dojem z pšenice, která byla velmi podobně opatrná jako nakuřovaný jižan. Těm pivům nic nebylo, byla v dobré kondici, ale jak říkám, dosti opatrná.  

Dojem z Přerova a hodnocení návštěvy jsme si nechali do vlaku. České dráhy nám nabídly kupé, ze kterého byla odejita jakási madam, řka, že má stejně místenku jinam. Celý den jsme na ramenou tahali ten kůler s tou ledovou vodou, který se nyní náramně hodil. Žízeň jsme pivy hasili až ku Praze a došlo i na ty meruňkový knedlíky v lahvi. Ty a Zubr byli fantastický!

Milan Kabrna, PPE

Napsat komentář