3/2016
Inaugurace, Přepište dějiny a Stříbro na dně
Publikováno v Pá. 08. dubna 2016 v rubrice NOVINKY

logo_ppeLetos již potřetí se sešli členové První pivní extraligy, aby anonymně hodnotili české průmyslově vyráběné ležáky. A opět nebyla nouze o překvapení, a tak už se zase těšíme na zasvěcené komentáře znalců, kteří bezpečně poznají kozla i přes sklo, protože ho pili naposled před dvanácti lety a nějaký africký pivo teda oni do huby nevemou, to radši budou lemtat vodu z kaluže…

No ale vezměme to pěkně popořádku.

Inaugurace

U příležitosti jubilejního 3. základního kola se před samotnou degustací odehrála také jedna slavnostní událost. Po krátké zkušební době a splnění dalších náležitostí byl jako nový člen PPE přijat pan Rostislav Kloubek. Jeho medailonek si můžete prohlédnout na na našich stránkách v rubrice Členové PPE.

Ostatní páni z PPE věří, že Rosťa důstojně zaplní místo po odcházejícím Janu Modrákovi, který se do dějin PPE zapsal vskutku nesmazatelným písmem a o jehož hrdinských činech se bude ještě dlouho nejen vyprávět ale i zpívat minimálně tak krásně, jako nám zpíval tento pán na své poslední extraligové výjezdové akci. Ještě jednou Honzo díky!

Přepište dějiny!

Slavnou hokejovou hlášku pana Záruby lze použít pro výsledek 3. základního kola, neboť 1. místo se ziskem 28 bodů získal plzeňský Prazdroj, to se mu podařilo poprvé v sedmileté historii soutěže. Zatímco v minulých ročnících pouze paběrkoval (ze základního kola postoupil jen jednou a ze třetího místa), tentokrát bylo jeho vítězství  přesvědčivé, sekundovat mu stačil jen vratislavický Konrad, který skončil druhý se ztrátou jednoho bodíku. Až další kola však ukážou, zda to bylo vítězství náhodné, nebo zda jde o trvalejší jev. Další výsledky nebyly již tak přesvědčivé, přesto postupovou pozici obhájil někdejší dvojnásobný vítěz Radegast a zástupce Heinekenu Louny. Naopak těsně před branami zůstal poslední ze čtveřice nasazených havlíčkobrodský Rebel.

Stříbro na dně

Rodinné stříbro – zaklínadlo, často používané v diskuzích – prodat či neprodat národní podnik z jihu Čech? Vášně planou v nekonečných půtkách a laik se může jen domnívat, kdo z toho má prospěch. Pravděpodobné se tak zdá rčení o dvou, co se perou, a trh zmítaný sporem o ochrannou známku zatím hbitě zaplní vlastník ochranné známky úplně jiné. Bohužel ani v soutěžích PPE se „rodinnému stříbru“ příliš nedaří, jeho výsledky jsou rozkolísané a v celkovém součtu špatné. V posledním základním kole pak obsadil českobudějovický Budvar dělené poslední místo společně s trutnovským Krakonošem, jehož kvalitu lze také označit přinejmenším za problematickou a to opakovaně. Zbylá nepostupová místa pak obsadily Král Šumavy, Ostravar a Otavský zlatý.

Další, 4. základní kolo je na programu 19. dubna od 19:00 v První Pivní Tramwayi a je jako vždy veřejně přístupné! To znamená, že kdokoli, než začne psát moudré závěry do nejrůznějších diskuzí, se může přijít na vlastní oči přesvědčit, jak taková degustace probíhá a co je jejím smyslem.

3. základní kolo PPE výsledky

1. Pilsner Urquell 28b
2. Konrad Vratislavice 29b
3. Radegast 32b.
4. Louny 34b.
5. Rebel H. Brod 35b
6.-7. Otavský Zlatý 39b
6.-7. Ostravar 39b.
8. Král Šumavy 41b
9.-10. Krakonoš 42b
9.-10. Budvar sv. ležák 42b

První Pivní Extraliga je občanské sdružení, jehož hlavní náplní je zabývat se českým pivním trhem důsledně z hlediska běžného spotřebitele, převážně formou anonymních degustací.

Soutěž  o nejlepší ležák roku probíhá každý rok formou základních kol (obvykle pět), dvou semifinále a závěrečného finále.  Všechny soutěže jsou veřejně přístupné.

Petr Hrkal, PPE

 

Napsat komentář