5/2016
Krušovice se slzou v oku, klopýtající Nymburk a návrat Rohozce!
Publikováno v Čt. 19. května 2016 v rubrice NOVINKY

logo_ppe

17. května proběhlo v První Pivní Tramwayi poslední, tedy 5. základní kolo degustační soutěže První Pivní Extraliga a jako vždy, bylo veřejně přístupné. Degustátoři anonymně hodnotili tentokrát 11 vzorků českých ležáků dostupných v maloobchodní síti, z nichž první čtyři nejlépe hodnocené postoupili do semifinále.

Zde si připomeňme, že PPE tím, že nežádá pivovary o zaslání degustačních vzorků, nýbrž si je sama shání v maloobchodní síti, jednoznačně stojí na straně běžných spotřebitelů a hodnotí standardně prodávané pivo!

Vítězi 5. základního kola První pivní extraligy 2016 jsou bez výjimky všichni čtyři postupující, tedy Lobkowicz, Rohozec, Ferdinand a Herold. Mezi prvním a čtvrtým místem je rozdíl jediného bodu a na medailových pozicích je doslova tlačenice. Krušovicím, vítězi 3. ročníku PPE v roce 2012, zůstávají tentokrát oči pro pláč, neboť se do nabitého a vyrovnaného čela pelotonu těsně neprosadily a o jediné místo a dva body zůstávají na nepostupové pozici.

Nejhůře dopadl ležák z Nymburka, který byl zatuchlý, sklepní v chuti s nízkou hořkostí. Desátý v pořadí, ležák ze Žatce, doplatil na nakyslost s oxidací. Novopacký ležák byl sice ve vůni esterový a svěží, avšak díky nižší hořkosti i plnosti jej předběhli jiní. Osmý Bernard přišel o lepší umístění díky nakyslosti v chuti.

Trojici středočeských pivovarů doprovodí do semifinále jeden z Libereckého kraje. Lobkowicz ležák byl příjemně svěží, esterový, s lehkou, příjemnou chutí, velmi dobře pitelný. Spolu s tímto velkým pivovarem postupují tři ve výstavu prakticky o řád menší konkurenti. Rohozec předvedl vyrovnaný ležák, kterému nic nechybělo ani nepřebývalo, Ferdinand mile překvapil chmelovou vůní i chutí, Herold se pochlubil příjemnou esterovou vůní a chmelovou chutí a velmi hezky pěnil. Ležák z Krušovic těsně nepostoupil velmi pravděpodobně proto, že jeho hořkost byla výrazná až příliš a působila trpce až svíravě.

Území středních Čech se pyšní poměrně velkým počtem dosud činných původních průmyslových pivovarů, které často ani nejsou v majetku nadnárodních korporací. 5. základní kolo přes klopýtnutí Nymburka jasně ukázalo, že s jejich pivy můžeme a musíme počítat. Ukázalo i na Rohozec a uvidíme, jak si tyto pivovary povedou v semifinále.
Výsledky 5. základního kola

1.-2. Rohozec Pivovar Rohozec, a.s. 31 b.
1.-2. Lobkowicz Pivovary Lobkowicz Group, a.s. 31 b.
3.-4. Herold Pivovar Herold Březnice a.s. 32 b.
3.-4. Ferdinand Pivovar Ferdinand s.r.o. 32 b.
5. Krušovice HEINEKEN Česká republika, a. s 34 b.
6. Regent Bohemia Regent, a.s. 35 b.
7. Tambor EPOS CZ spol. s r.o. 37 b.
8. Bernard Rodinný pivovar BERNARD a.s. 40 b.
9. Nová Paka Pivovar Nová Paka a.s. 43 b.
10. Žatec Žatecký pivovar, spol. s r. o. 45 b.
11. Postřižiny Pivovar Nymburk spol. s r.o. 46 b.

Přehled semifinalistů 2016

1. Kozel
2. Staropramen
3. Klášter
4. Březňák
5. Starobrno
6. Litovel
7. Zlatopramen
8. Hubertus
9. Prazdroj
10. Konrad
11. Radegast
12. Louny
13. Ježek
14. Zubr
15. Rychtář
16. Perštejn
17. Rohozec
18. Lobkowicz
19. Herold
20. Ferdinad

Rosťa Kloubek, PPE

Napsat komentář