Moje degustace
Publikováno v Čt. 24. května 2012 v rubrice MOJE DEGUSTACE

Vyzkoušet si degustaci piv, není vůbec složitým podnikem. Dá se realizovat v jakékoliv hospodě, kde Vás majitel nechá, ale stejně tak se dá degustovat v pohodlí domova. Můžete být sami, nebo ve společnosti několika přátel, což s sebou přináší zajímavé výsledky.

Doporučujeme být v minimálním počtu čtyř a maximálním osmi lidí. K tomu je potřeba nezaujatý člověk, který se stará o servis vzorků ve sklenicích a jen ON či ONA ví, pod kterým číslem vzorku se ukrývá ten který titul, to které pivo. Zde naleznete potřebné dokumenty ke stažení, abyste mohli degustovat důstojně s patřičnou štábní kulturou.

Degustační protokol pro zapisování hodnocení degustéra.

Degustační podtácek pro 11 vzorků.

Pochopitelně je na začátku takové degustace, tedy týden před tím než ji svoláte nutné, domluvit se jaká piva budete degustovat. Těžko proti sobě postavíte ležáky a ALE či IPA. Pokud to budou ležáky, musíte je nakoupit v široké obchodní síti, pokud možno v rozmezí jednoho či dvou dnů a ihned je nechat chladit tak, aby od Vašeho nákupu měli všechny vzorky stejné podmínky. Kupujete jich podle toho, kolik Vás bude degustovat (na každého 1dcl) + jednu lahev na případné další zkoumání vzorku.

Vzorky máte nakoupeny, jsou v jedné lednici, degustátoři se vyvarovali ostrých a kořeněných pokrmů, jste v dobře větrané místnosti, kde není cítit jídlo, ba ani žádný parfém a skupina pivonošek je připravena. Každý degustátor má před sebou podložku s čísly 1 až 11 podle toho, kolik vzorků degustujete. Nános všech vzorků musí být co nejrychlejší. 11 sklenic musí být kolem 8 minut. Degustátoři následně hodnotí všechny senzorické vlastnosti všech vzorků. Při degustaci je naprosté ticho, nikdo nesmí ani naznačovat, opisování je přísně zakázáno.

Podle sloupce na degustačním listě hodnotíte vzorky tak, jak se předem dohodnete. Například nejlepší vzorek v PPE dostane maximálně 2 body. Ale to musí být skutečně výjimečný. Po skončení degustace body sečtěte a stanovte pořadí vzorků s tím, že jim přiřadíte značku piva.

Slibuji Vám, že se budete velmi divit, které pivo Vám chutná, jakou u něj oceňujete plnost, říz a míru práce s chmelem.

Milan Kabrna, PPE