1/2017
Dunivý pád rytíře a rehabilitace „šlechtice“
Publikováno v Čt. 23. února 2017 v rubrice NOVINKY

logo_ppeObčas slýcháme z úst člověka, který nějakou činnost provozuje již delší dobu, že ho nemůže už nic překvapit. To ovšem vůbec neplatí pro obor anonymních degustací!  Ano, 7. února 2017 se pánové z První pivní extraligy již poosmé pustili do degustační soutěže o nejlepší český ležák a po vyhlášení výsledků se opět nestačili divit.

Svijanský Rytíř, který po šest sezon vytrvale útočil na nejvyšší příčky a v bodovací soutěži mu až dosud patřilo bezkonkurenční první místo, totiž po loňském semifinálovém propadáku skončil ještě potupněji , totiž hned v 1.základním kole na posledním místě s velkým bodovým odstupem na předposlední Regent. Pánové z PPE při slovním hodnocení dokonce nešetřili hanlivými výrazy, došlo to dokonce tak daleko, že porota se rozdělila na dva nesmiřitelné tábory!

Zatímco jedni tvrdili, že z piva jsou cítit houby (sic!) , druzí v něm jasně rozeznali (pa)chuť žampionů..

Co se tedy děje v jednom nejmenovaném severočeském pivovaru nevíme, ale možná pověříme našeho služebně nejmladšího člena, aby tomu přišel na kloubek :-) Opačný konec tabulky, tedy první místo, obsadil ležák Lobkowicz a napravil tak loňské fatální finálové selhání. A protože i předtím tento titul vykazoval celkem slušné výsledky, bude zajímavé sledovat, jak si tento samozvaný „šlechtic mezi pivy“ povede v dalších kolech.

Z dalších výsledků pak zaujalo druhé místo Chotěboře, dříve patřící spíše do průměru, dalšími postupujícími pak je plzeňský Prazdroj  a březnický Herold. Jediným nepostupujícím z původní čtveřice tzv. nasazených je pardubický Pernštejn, dalšími končícími v šedi průměru jsou Bernard, Samson a Platan.

Celkově pak hodnotili degustátoři seanci jako dosti nevyrovnanou, ovšem s konstatováním, že v základních kolech lze se nadíti ledasčeho..

Další základní kola budou následovat bez zbytečných okolků dle rozpisu, průběžně uveřejňovaném na stránkách PPE a všechny degustace jsou samozřejmě veřejně přístupné.

Výsledky

1. Lobkowicz Ležák 29b
2. – 3. Chotěboř Premium 32b
2. – 3. Pilsner Urquel 32b
4. Herold Březnice 34b
5. Pernštejn Premium 37b
6. – 7. Bernard sv. ležák 39b
6. – 7. Samson sv. ležák 39b
8. Platan Protivín 40b
9. Bohemia Regent 43b
10. Svijanský Rytíř 44b

Napsat komentář