4/2022
Propadák se nekonal
Publikováno v Út. 24. května 2022 v rubrice NOVINKY

logo_ppePočátek degustace se tentokrát vedl v radostném duchu, dokonce jsme se museli navzájem okřikovat k tichu. Již po prvních doušcích bylo jasné, že tentokráte půjde o lepší várku než ve třetím kole. Vyslovený propadák se nekonal. Po přelizech se chutě a vůně objevovaly výrazněji. Favorité se začali vyjasňovat a u třetí ochutnávky bylo u většiny z nás jasno. Tradičně pomalejší nezklamali a předávali protokoly zase jako poslední.

Zatleskali jsme si poprvé, když bylo podle výsledků jasné, že nebude rozpij o postup do semifinále. Pak už padala moudra: Českému pivu údajně nejvíce sluší stupňovitost 12,5. Nebo: Štamgasti včera tvrdili, že desítka je málo a dvanáctka moc. Nejlepší je u nich jedenáctka.

Tentokrát v zastoupení Honzy Šuráně hlavní slovní hodnocení přednesl pivní ekonom Tomáš Maier. Zaujalo mě jeho hodnocení jednoho ze vzorků: Diacetyl a kožená chuť. Jako když žvýkáte opasek. U dalšího: Aceton, poměrně vydatný, vůně laku na nehty. To mi prostě vadilo. A nakonec: Nebylo zde žádné havarované pivo. Nebylo zde ale ani žádné božské pivo. Vcelku vyrovnaný souboj.

Výsledky 4. základního kola PPE 2022:

1. Krušovice 29
2. Budvar 33 31
3. Plzeň 32
4. Zlatopramen 34
5.-6. Kozel 35
5.-6. Bakalář 35
7. Chodovar 36
8. Herold 37
9. Platan 39
10. Svijany 44
11. Dudák 46

Za zmínku stojí, že mezi čtvrtým (posledním postupovým) a osmým místem byly 3 body. O nepostoupení Kozla či Bakaláře tedy rozhodl jediný bod. Špička jasná. Chvost také. Nad výhrou Krušovic někteří z nás kroutili hlavou: „Já jim dal trojku“…. „Já také“ … a z druhého konce: „Dudák zase poslední“… „Pánové, prosadili jste si Máze, a oba jste mu dali šestku“.

U Máze bych se chtěl na chvíli zastavit. Máze jsem v degustaci nepoznal a nechutnal mi. Měli jsme v minulosti debatu k nasazování Svijan a já argumentoval tím, že Máz je výrazně lepší svijanské pivo než v minulosti nasazovaný Rytíř. Protože jsem nebyl sám, byl letos nasazen i Máz. Mám k tomuto pivu osobní vztah a vůbec to nezastírám. Na chalupě jsem vypil v průběhu let mnoho lahvových Mázů a nějak mi jeho chuť přirostla k srdci. Přemýšlel jsem, kde mnou preferované pivo k tak nelahodné chuti v degustaci přišlo. Pohrával jsem si v myšlenkách se skladováním, sluncem, teplem, mrazem. Dopisuji tento článek na chalupě po degustaci vánočního Svijanského Máze – expirace 08 02 22, velikonočního – 13 06 22 a dnes koupeného – 19 07 22. Ach, jo. Musím bez okolků přiznat, že ten vánoční, který zbyl zapomenutý od Vánoc v lednici, byl o mnoho lepší než ostatní dva.

Jaromír Piskoř

Napsat komentář