4/2017
Ve znamení průměru
Publikováno v Po. 27. března 2017 v rubrice NOVINKY

logo_ppeV úterý 23. 3. 2017 pokračoval, v První pivní Tramwayi na Spořilovském Bejčkově náměstí, VIII. Ročník První pivní extraligy již čtvrtým základním kolem. Základní kola obvykle slouží k oddělování zrn od plev a tentokrát bylo opravdu co oddělovat. Hodnocená piva se nám zcela jasně rozdělila do tří skupin a i přesto, že komise tentokrát měla dva náhradníky, byla velmi jednotná.

Rozdíly mezi jednotlivými pivy byly totiž výrazné a jasné. První byla skupina, kde se na prvních čtyřech, tedy postupových místech, umístily čtyři vzorky se shodným bodovým ziskem 31 bodů. To ovšem není nijak skvělý výsledek a svědčí spíše o průměrnosti uvedených piv, které ničím neoslnily, leč nebylo jim co vytknout. Snad se do semifinále polepší.

Ve druhé skupině byla piva s výsledkem 34 až 37 bodů. Podle hodnocení degustátorů, piva bez zjevných závad, ale nevyrovnaná, s nízkou hořkostí (pro český ležák neodpustitelné) neosvěžující, až nudná.

Ve třetí skupině již byla piva se zjevnými závadami. Diacetyl, dimethylsulfid, pasterace, staré kvasnice. Zkrátka sbírka všech hříchů českého ležáku. Zejména poslední Otavský Zlatý nebyl vůbec zlatý, ale pouze zoxidovaný, starý a autolyzovaný. Po zásluze obdržel 57 bodů, čímž zaujal pro letošní rok poslední místo.

Za čtrnáct dnů uzavřeme hodnocení prvních kol českých ležáků. První čtyři kola se nesla ve znamení průměrnosti, tak doufáme, že nám nákupčí do kola pátého přichystal to nejlepší co na českém pivním trhu je. Nebo tam již nic lepšího není!?

Výsledky :

1.-4. Březňák 31 b
  Gambrinus 31 b
  Bakalář Rakovník 31 b
  Rychtář Hlinsko 31 b
5. Ježek Jihlava 34 b
6. Hubertus Kácov 36 b
7. Záviš Polička 37 b
8.-9. Budvar 43 b
  Tambor 43 b
10. Otavský Zlatý 57 b

Jan Šuráň PPE

Napsat komentář