STRUČNÁ PRAVIDLA
Publikováno v Pá. 26. září 2014 v rubrice PRAVIDLA PPE

Roční schema
Základní degustace českých ležáků jsou rozděleny do 5 základních kol (obvykle po 11 vzorcích, přičemž první 4 postupují), dvou semifinálových kol vždy po 10 vzorcích (postupuje prvních 5) a jednoho finálového kola. Titul, který vyhraje daný ročník, musí tedy svou kvalitu v průběhu roku potvrdit třikrát! V základním kole být do 4 místa, v semifinálovém do 5 místa a finálové vyhrát. Každé kolo PPE degustuje vždy 8 členů. Nikdy ne méně a nikdy ne více. Hodnocení si každý zapisuje do Degustačního protokolu, vzorky stavíme SEM.

Kde bereme vzorky
Vzorky na jednotlivá kola obstarává pouze nákupčí. Piva jsou kupována výhradně lahvová a vždy v maloobchodní síti. Nikdy není kontrolována trvanlivost (je k ní pochopitelně přihlédnuto), neboť chceme degustovat to, co si může spotřebitel běžně koupit. Kupuje se dostatečné množství lahví, aby bylo možno naplnit všechny degustační sklenice (8x cca 1 až 1,5 deci) a ještě musí zbýt na tzv. rozpije, pokud několik vzorků dostane stejný počet bodů. Všechny vzorky jsou nakoupeny najednou, zhruba 2 dny před degustací, a jsou dopraveny do První Pivní Tramwaye. Uloženy jsou v jedné lednici, kde jsou společně chlazeny na stejnou teplotu.

Nános vzorků
Degustace je přísně anonymní. To znamená, že členové PPE neví, jaké tituly jsou pro dané kolo vybrány (ví to jen nákupčí). Stejně tak není známo, v jakém pořadí jsou piva nanášena na stůl. Všechny vzorky nanáší na stůl pivní hostesky po 8 identických a číselně označených sklenicích. Obvykle je všech 11 vzorků všem 8 degustátorům přineseno v čase 7 až 9 minut, čímž je zachována identická teplota!

Hodnocení
Hodnocení vzorků je velmi subjektivní. Za těch několik let jsme však přesvědčeni, že se naše mířidla velmi dobře zkalibrovala. V zásadě se hodnotí všech 5 základních senzorických vlastností. Vůně, chuť, hořkost, plnost a říz. Mezi jednotlivými vzorky je možné chuť neutralizovat chlebem, tvrdým sýrem a vodou. Není stanoven žádný časový limit, do kterého je potřeba Degustační protokol odevzdat. V případě, že se na postupových místech objeví 2 vzorky se stejným počtem bodů, nastává tzv. rozpij. Hostesky přinesou všem obě dvě (realizoval se i rozpij mezi třemi vzorky) sklenice, které jsou už označeny pouze A B … Výsledky jednotlivých degustátorů se poté sečtou a určí se pořadí. Teprve na konci jsou přineseny lahve a je členům odtajněno co bylo co.

PPE

Napsat komentář